Nieuws

Ondervoeding bij ouderen, wat kunnen we eraan doen?

Ondervoeding bij ouderen is een veelvoorkomend probleem. Een gezond voedingspatroon is belangrijk, zeker bij deze doelgroep. Zij hebben namelijk een grotere behoefte aan voedingsstoffen, vitaminen en mineralen. Er blijken nogal wat obstakels te zijn rondom voeding bij ouderen. Hoe komt dat? En nog belangrijker, wat kunnen we eraan doen?

Grote groep

Het aantal ouderen zal komende decennia sterk blijven toenemen. Volgens het CBS is in 2050 naar schatting 25% van de bevolking 65 jaar en ouder. Een flinke groep dus. Uit onderzoek is gebleken dat voor een groot deel van deze groep ondervoeding op de loer ligt. Binnen zorginstellingen blijkt één op de vier à vijf ouderen ondervoed.

Ondervoeding is vooral te herkennen aan onbedoeld gewichtsverlies en/ of een te laag lichaamsgewicht. Ook cliënten met overgewicht kunnen ondervoed zijn. Zorgprofessionals zijn verantwoordelijk voor het in kaart brengen van de voedingstoestand.

Gevolgen van ondervoeding bij ouderen

Bij ondervoeding gebruikt het lichaam reservevoorraden in vet- en spierweefsel. Er wordt dus ook spierweefsel afgebroken. De afname van spiermassa heeft nadelige gevolgen voor het dagelijks functioneren en de zelfredzaamheid van deze mensen. Ondervoeding leidt tot een langzamer herstel bij ziekte en ook de kans op vallen neemt toe.

Voorkomen is beter dan genezen

Als ondervoeding eenmaal een feit is, kost het veel moeite om dit terug te draaien. Voorkomen is dan ook beter dan genezen. En hoe kun je dit beter doen dan door van eten en drinken ook meteen een feestje te maken? Lekker, gezellig en gezond eten en drinken: in die volgorde. Zorg dat er een lekker en variabel weekmenu is en dat het met kennis, aandacht en liefde wordt bereid en geserveerd. Eten en drinken is zoveel meer dan alleen voeding. Het is een sociaal gebeuren. Samen eten doet eten, het prikkelt de zintuigen, zet aan tot bewegen en geeft structuur aan de dag. Dat is het beste recept tegen ondervoeding!

 

Koken is Leuk!

Met het interactieve leertraject ‘Koken is Leuk!’ leren medewerkers die te maken hebben met het verzorgen van eten en drinken voor ouderen hoe ze dit goed en met plezier kunnen doen. Of het nu op de afdelingen, voor revalidatie, dagbesteding of in de restaurants is. Zo helpen wij mee de druk op de ouderenzorg te verlichten: enerzijds door met goed eten en drinken in een fijne omgeving de zorgvraag te verlichten. Anderzijds door ervoor te zorgen dat medewerkers van zorginstellingen opgeleid worden om zich vervolgens volledig te kunnen focussen op voeding en alles daaromheen. Zo kunnen overige medewerkers zich concentreren op andere werkzaamheden.