De toekomstgerichte aanpak van Care Culinair

Duurzaamheid in de zorg

Duurzaamheid in de zorg is meer dan een trend; het is een essentiële pijler voor een toekomst waarin zowel mens als milieu centraal staan. Wij van Care Culinair begrijpen dat elke actie telt en zetten ons in voor een zorgsector waarin duurzaamheid hand in hand gaat met kwalitatieve zorg.
eet- en drink strategie voor zorgorganisaties
Duurzame inkoop eten en drinken voor zorgorganisaties

Duurzaam omgaan met wat duurzaam is ingekocht

Voedselverspilling is en blijft een groeiend probleem bij zorginstellingen. Het hele proces start met de inkoop. Als dat niet op een goede manier wordt gedaan, resulteert het beste proces in verspilling. Maar als je duurzaam inkoopt, wat vaak al duurder is, en de verspilling blijft hoog, dan creëer je alleen nog maar duurder afval.

Enkele projecten met duurzaamheid

Verspilling tegengaan begint met een heldere visie

Een gedegen visietraject is de basis om verspilling tegen te gaan en vereisten te definiëren om leveranciers en budgetten in balans te houden. Het is cruciaal om bij de vorming van de visie en instemming daarover cliëntenraad, bestuur en directie als belanghebbenden te betrekken. Een visie met haalbare doelen vaststellen is een belangrijke eerste stap. Maar de beste visie sneuvelt als deze niet in de praktijk uitgevoerd wordt. Medewerkers moeten willen en kunnen bijdragen aan de realisatie. Begrip en draagvlak binnen het team zijn doorslaggevend voor het succes.

Voedselverspilling in de zorgsector tegengaan

De toekomstgerichte aanpak van Care Culinair

De expertise van Care Culinair: verbinden van beleid met de operationele uitvoering.

We vertalen duurzaamheidsdoelstellingen naar gerichte acties in de praktijk en begrip en draagvlak bij het team. De kracht van de aanpak van Care Culinair zit ‘m in het organiseren en uitvoeren van het proces. Hieronder de stappen met aandachtspunten:

IN

PROCES

UIT

Duurzame borging tegen voedselverspilling in zorgorganisaties

Borging: sleutel tot blijvend resultaat

Met interne borging zorgen we ervoor dat het proces goed blijft verlopen. Dat begint met het nauwkeurig afstemmen van taken en rollen. Daarbij draait het om het inbedden van verantwoordelijkheden, of het nu gaat om een afzonderlijke functie of een uitbreiding van de rol van een medewerker. Bij Care Culinair omarmen we het ‘culinair coachen’ als rol die op verschillende manieren kan worden ingevoerd binnen de zorginstelling, afhankelijk van de structuur van de organisatie. We zorgen ervoor dat teams begrijpen hoe ze te werk moeten gaan en vooral: hoe ze dat samen kunnen doen op verschillende afdelingen. Het draait om samenwerking en begeleiding.

Duurzaam omgaan met wat duurzaam is ingekocht

De strijd tegen voedselverspilling: een win-win situatie

Met onze WasteWijzer identificeren we waar en hoe je voedselverspilling kunt verminderen, wat leidt tot zowel financiële besparingen als een betere zorgkwaliteit. Deze tool in combinatie met de Waste Scan biedt inzicht in de verspilling per afdeling. Na gerichte actie vermindert de impact op het milieu. De kans is groot dat jouw positie op de Milieuthermometer Zorg stijgt. Inzicht is de eerste stap naar besparing, want meten is weten, en weten leidt tot actie.

WasteWijzer tegen voedselverspilling in de zorg

Actie op locatie:

Samen verspilling structureel verminderen: goed voor mens, milieu én het budget!

Stimuleer een cultuur van bewustzijn en actie met een Waste Scan op locatie. We kijken mee naar wat we samen kunnen verbeteren en wat de behoeften van cliënten zijn. Dit helpt niet alleen de verspilling te verminderen, maar biedt ook inzicht en het draagt bij aan het voorkomen van ondervoeding.

Wat doen we nog meer om duurzaamheid in de zorg te verankeren?

Voor ons betekent duurzaamheid meer dan alleen het verminderen van broeikasgassen. Het gaat ook om het stimuleren van biodiversiteit en het beschermen van natuurlijke bronnen die zorgen voor de rijke smaken op ons bord. Zo helpen we zorginstellingen te voldoen aan de Green Deal Duurzame Zorg én kosten te besparen. Het resultaat: gepersonaliseerd aanbod in de breedste zin. Goed voor de cliënt en het milieu!

Maatschappelijke en duurzame voeding in zorgorganisaties

Neem contact op

Door slimme keuzes te maken in de keuken bespaar je niet alleen geld, maar draag je ook bij aan een beter milieu. Hoe je dat binnen jouw organisatie efficiënt aanpakt? Dat ontdekken we samen in een vrijblijvend gesprek. Neem contact op voor meer informatie over onze werkwijze en hoe we samen kunnen werken aan duurzamere zorg. De weg naar een groene, gezonde en toekomstbestendige zorgsector begint vandaag. Ga die uitdaging met ons aan!