De aanpak van care culinair

Van strategie tot en met uitvoering

In 5 stappen naar een betere voedingsorganisatie.

We ondersteunen, trainen en motiveren zorgorganisaties met het hele voedingstraject – of delen daarvan. De drijvende kracht achter vraaginventarisatie, strategievorming, procesbeschrijving tot aan de daadwerkelijke implementatie en optimalisatie in de praktijk – ook op interim-basis.
verbeterde voedingsorganisatie zonder voedselverspilling

Stap 1

Inventarisatie

Verkennen van de huidige en gewenste situatie. Creëren van begrip en draagvlak. 

Verkennen van de huidige en gewenste situatie. We benadrukken het grote belang van eten en drinken in de zorg. Is dit terug te zien in de huidige organisatie en vooral: is dit terug te zien op het bord van cliënten? Creëren van begrip en draagvlak. Wat kan eten en drinken bijdragen aan de grote uitdagingen waar de zorg voor staat?

Toekomstbestendig? We starten de inventarisatie met gesprekken om te leren welke uitdagingen en ideeën en er zijn in de organisatie. We spreken met medewerkers op de afdelingen en in de restaurants, met behandelaars en met managers en bestuurders. Ook spreken we met cliënten, mantelzorgers en leden van de cliëntenraad. Vervolgens brengen we een bezoek aan alle locaties om met eigen ogen vanuit onze expertise de bestaande situatie in kaart te brengen.

voedselverspilling in de zorg

WasteWijzer

Krijg inzicht in de voedselverspilling van de gehele organisatie met de WasteWijzer. Tijdens de inventarisatie doen we een eerste 0-meting.

Stap 2

Samen ontwikkelen van een visie en deze operationaliseren.

Kaders en richtlijnen. Ontwikkelen van een basis.

Care Culinair staat voor een bottom up aanpak, met behoeften van cliënten en medewerkers als basis. Daarom ontwikkelen we de visie op eten en eten gezamenlijk. Waarbij we steeds de toepasbaarheid in de praktijk in het vizier houden. Transparantie en duidelijke communicatie staan centraal, zodat iedereen op één lijn staat en de nieuwe visie naadloos aansluit.

Operationaliseren van de visie

In deze stap vertalen we de visie naar concrete kaders, richtlijnen en een basisorganisatie. Onderdeel hiervan zijn het voedingsconcept en aspecten als budget, assortiment, borging en functie-eisen en kennis van medewerkers.

Stap 3

GAP analyses en implementatie in de praktijk

Per locatie een GAP-analyse en implementatie.

Jouw weg naar beklijvend succes begint bij een doordacht plan. Een plan dat is geborgd in de visie en beleid van de organisatie en dat vooral direct aansluit op de praktijk. Basis daarvoor is een gedegen analyse van de verschillen tussen de bestaande situatie en de beoogde situatie die volgt uit het visie- en operationaliseringstraject. Voor het gehele voedingsproces, voor een slimme en heldere organisatie, voor samenwerkend leren, voor borging en voor duurzaamheid. En vooral voor samen fijner werken en cliënten die genieten van lekker en gezond eten en drinken.
Training en werkbegeleiding koken in de zorg

Stap 4

Training en werkbegeleiding

Vanuit geaccrediteerde lesstof op maat gemaakt. Plaats- en tijdonafhankelijk.

Het geheim van lekker en gezond eten en drinken in een duurzame organisatie zit ‘m in de uitrol, kennis op de juiste plaats én borging door samenwerking.

Het borgen van kennis en kunde is hierbij essentieel. Via een passende opleiding met MBO-certificaat of een gerichte training: praktijkgericht en plaats- en tijdonafhankelijk zodat het aansluit bij de tijd en beleving van de medewerkers.

Met opleiden of trainen in groepen stimuleer je de beoogde samenwerking.

Stap 5

Borging

Met culinair coaching.

Borging van de geïmplementeerde veranderingen is essentieel voor het behoud daarvan. Met het principe van culinair coaching kun je dat bovendien met je eigen organisatie doen.  Samen met jouw organisatie bepalen we wie de culinair coaching uitvoert en hoe we dat precies gaan vormgeven. Kern blijft samenwerken en leren door uitwisselen van kennis.