Blijvende verandering!

Borgen door samenwerken

De zorg hecht groot belang aan eten en drinken voor cliënten en medewerkers. Daarom wordt het eten en drinken vaak dicht bij de cliënten bereid en geserveerd. De medewerkers die dit verzorgen zijn lang niet altijd professionele koks, maar ze zijn wel opgeleid of getraind om lekker en gezond eten en drinken in een fijne ambiance te serveren. Met aandacht voor en kennis van cliënten. In de dynamiek van zorgorganisaties is borging door culinair coaching essentieel om dit ook zo te houden.
Borging van voedselstrategie in de zorg

Weet u hoe het zit op al die afdelingen?

Uw organisatie heeft een duidelijke visie op eten en drinken neergezet, voedingsconcepten uitgewerkt, geïmplementeerd en medewerkers opgeleid. Gastvrijheid en kennis van de cliënten. Lekker en gezond eten in een gezellige ambiance. Geluk ondersteunen door sociale contacten, bewegen en het stimuleren van structuur in de dag. Fijne werkomstandigheden voor uw medewerkers in een heldere en duurzame organisatie. Weinig verspilling van voedingsmiddelen. Alles op orde dus.

Maar hoe zorg je dat dit behouden blijft? Dat de uitvoering in praktijk op al die verschillende locaties en afdelingen blijft zoals was geïmplementeerd? Hebben de medewerkers nog de juiste kennis en focus en geldt dat ook voor nieuwe medewerkers? Wordt goed samengewerkt? Hebben ze de juiste middelen en in hoeverre wordt op al die afdelingen nog volgens het geïmplementeerde voedingsconcept gewerkt? Hoe zit het eigenlijk met de voedselveiligheid en HACCP? Zijn de budgetten nog op orde en wat is de verspilling nu echt? Op welke punten moet worden bijgestuurd en hoe gaan we zorgen dat dit ook echt wordt gerealiseerd?

Gedegen borging gebaseerd op goede kennis en vanzelfsprekende samenwerking is essentieel om deze uitdagingen structureel aan te gaan.

Voedselverspilling in de zorgsector tegengaan

Zelf borgen met culinair coaching

Het belangrijkste is dat borging vervat zit in uw eigen organisatie. Voor eten en drinken heeft Care Culinair het culinair coachen doorontwikkeld. Samen met de medewerkers binnen uw organisatie die professionele kennis en ervaring met eten en drinken hebben, stellen wij een programma op. Lees hier hoe wij uw medewerkers kunnen trainen in het culinair coachen:

Borging met Care Culinair

Daarnaast heeft Care Culinair een programma ontwikkeld om dit met kennis van zaken én van de situatie bij uw locaties en afdelingen te ondersteunen. Dit programma stellen we samen met uw medewerkers vast. We doen dat passend bij de behoeften en wensen van uw organisatie en verbinden met het culinair coachen.

Het programma bestaat uit twee hoofddelen:

1. Opvolging na opleiding: het behoud van het kennisniveau bij de medewerkers rekening houdend met een normaal verloop van het personeelsbestand.

2. Audits: het behoud van de behaalde resultaten en bijsturen of verbeteren waar nodig.

Nieuwe medewerkers aan de slag met de vereiste kennis en kunde.

1. Opvolging na opleiding

Verloop van medewerkers

Vanuit algemene branchegegevens blijkt dat 15% van de medewerkers binnen de zorg wisselt van functie of een andere baan aanneemt. In de jaren voor de coronacrisis was het verloop tegen de 20%. Onderzoek geeft aan dat de reden van de huidige daling waarschijnlijk te maken heeft met het feit dat medewerkers zich zeer bewust zijn van de huidige précaire situatie in de zorg. Uit loyaliteit naar bewoners en collega’s is er daarom minder de neiging van baan te wisselen. De verwachting is dat het weer zal oplopen naar 20% verloop per jaar.

Dit personeelsverloop houdt in dat de kennis over eten en drinken binnen de afdelingen afneemt wanneer nieuwe medewerkers niet op dezelfde wijze worden opgeleid. Het is daarom van belang om nieuwe medewerkers op te leiden volgens hetzelfde programma Koken is Leuk!, Voeding en Hospitality in Zorg en Welzijn. In het borgingsbeleid verdient daarom het opleiden van nieuwe medewerkers en het up to date houden van kennis bij bestaande medewerkers een vaste plaats. Passend in de methode van samenwerkend leren gebeurt dit in groepjes van minimaal zes deelnemers. Door borging een vaste plaats te geven in het beleid, werkt elke medewerker met de juiste kennis en kunde en handhaven we het benodigde kennisniveau op

borgingsmodel

2. Audits

Ons borgingsmodel is gericht op vaststellen en corrigeren en bevat de volgende hoofddelen:

Periodiek vaststellen

Periodiek corrigeren

Meten van en corrigeren op voedselverspilling met de WasteWijzer

Neem contact op

Ontdek de kracht van eten en drinken die je helpt concrete stappen te zetten naar een toekomstbestendige zorg. Samen met de medewerkers en cliëntenraden kunnen we hierin doordachte keuzes maken. Voor cliënten en voor een gezonde en duurzame organisatie. Hoe je dat binnen jouw organisatie slim en efficiënt aanpakt? Dat ontdekken we samen in een vrijblijvend gesprek: neem contact op voor meer informatie over onze werkwijze en hoe we samen kunnen werken aan duurzamere zorg. De weg naar een groene, gezonde en toekomstbestendige zorgsector begint vandaag. Ga die uitdaging met ons aan!