WOZO beleid: de Schijf van Vijf op het Menu
De inzet van mantelzorgers en vrijwilligers is één van de pijlers van het beleid om de zorg toekomstbestendig te maken. Het is een wezenlijk onderdeel van de Schijf van Vijf van Zelfredzaamheid die zorginstellingen hiervoor ontwikkeld hebben.
In de praktijk blijkt het activeren en in hun kracht zetten van mantelzorgers en vrijwilligers lastig. Hoe zorg je ervoor dat hier animo voor is? Voor welke werkzaamheden? En hoe kun je hier structureel ondersteuning in geven?
Het proces van eten en drinken is ideaal voor de inzet van mantelzorgers en vrijwilligers. Het kent vaste werkzaamheden, vaste tijden en een positieve setting. En de impact is groot. Voor veel cliënten zijn de maaltijden de genietmomenten van de dag. De participatie van naasten versterkt dat nog meer. En de zorgprofessionals ervaren direct dat ze worden ontzorgd én aan iedere cliënt voldoende aandacht gegeven kan worden.
Lekker en gezond eten in een fijne omgeving stimuleert welzijn en gezondheid. Door samen te eten met naasten en vrijwilligers neemt de beleving toe: cliënten eten beter. In woongroepen kan dat nog verder versterkt worden door samen gerechten te bereiden. Voor mantelzorgers is dit een dankbare taak Zij ervaren hoe wordt genoten van de bijdrage die zij leveren. Jouw zorgprofessionals ondersteunen de mantelzorgers in hun werkzaamheden, zodat kwaliteit en veiligheid zijn geborgd.
Maar het verzorgen voor een groep cliënten, ieder met andere problematiek en mogelijkheden, is geen sinecure. Zet mantelzorgers daarom in hun kracht door op positieve en laagdrempelige wijze begeleiding en kennis te bieden.
Hoe zorg je ervoor dat mantelzorgers daadwerkelijk een actieve en structurele rol spelen in je organisatie? Integreer het in een heldere visie op eten en drinken, die je samen met de cliëntenraad en medewerkers ontwikkelt. En concretiseer die visie in een operationeel plan. Een plan dat klaar is voor realisatie:
Care Culinair ondersteunt zorgorganisaties met het ontwikkelen van beleid, maar vooral met de realisatie en borging daarvan in de praktijk. Dat doen we met de Schijf van Vijf als leidraad en WOZO als richtinggevend kader.