Voedselverspilling




30% – 50% Voedselverspilling

Gemiddeld wordt 30% van het eten in zorginstellingen in Noordoost- Brabant weggegooid. Dit blijkt uit onderzoek in 2016 door Care Culinair onder vijf zorginstellingen in deze regio, in opdracht van Platform Zorg Noordoost-Brabant.
De zorginstellingen kwamen zelf uit op een verspilling die varieerde van 1 tot 17,3 procent, terwijl Care Culinair na meting 13 tot 49 procent constateerde. Naast het risico op ondervoeding kost de voedselverspilling een kleine zorglocatie al snel tienduizenden euro’s per jaar. Voor een gemiddelde zorginstelling, met zo’n 650 bedden en een eigen productiekeuken, betekent dit 300.000 euro op jaarbasis.

De Aanpak

Care Culinair heeft zich gespecialiseerd in het terug dringen van voedselverspilling binnen zorginstellingen. Of het nu gaat om productiekeukens of kleinschalige woonvormen, wij streven er na om minder dan 10% voedselverspilling te reduceren. En met resultaat. We hebben inmiddels bij een groot aantal zorgorganisaties de voedselverspilling flink kunnen reduceren. Een groot deel van deze besparing hebben we kunnen gebruiken ter verduurzaming van de zorgorganisatie.

Hoe we dit doen? Door de bottom-up werkwijze geloven dat we voedselverspilling kunnen verminderen door het gedrag van medewerkers te veranderen. De eerste stap in dit proces is dat we voedselverspilling inzichtelijk te maken doormiddel van samen meten. Samen meten heeft het voordeel dat medewerkers direct zien wat ze weg gooien en dit is de eerste stap naar verandering. Daarnaast kijken we verder binnen de organisatie om er voor te zorgen dat de behaalde resultaten geborgd worden zodat de voedselverspilling verder uit blijft.

Nieuwsgierig?

Wil je voedselverspilling tegengaan en kosten besparen? Wij laten je graag zien wat we voor je kunnen betekenen en welke resultaten je kunt behalen.

Neem contact op