Nieuws

Verbeter de maaltijd voor jouw cliënt met de praktijkworkshop ‘Dat is even Slikken’

Til jij de maaltijdbeleving van cliënten naar een hoger niveau?

Onderzoek wijst uit dat 60% tot 80% van de ouderen te maken krijgt met dysfagie, oftewel slikproblemen. Denk hierbij aan revaliderende patiënten na een kaakoperatie, cliënten die langzamerhand spierkracht verliezen of concentratieverlies ervaren tijdens de maaltijd. Vooral bij ouderen met dementie komen slikproblemen vaker voor. Veel zorginstellingen kloppen aan bij Care Culinair met een vergelijkbare vraag: ‘Hoe kunnen we de maaltijden voor onze cliënten met slikproblemen verbeteren?’

Initiatiefnemer Gijs Spooren aan het woord

Gijs Spooren, werkzaam als Manager Horeca, Facilitair & Welzijn bij BrabantZorg, is eveneens actief op zoek naar een oplossing voor slikproblemen om de cliënten beter te ondersteunen tijdens de maaltijd. “Vanuit de medewerkers van BrabantZorg ontstond de vraag hoe zij de maaltijdconsistentie kunnen aanpassen op de behoeften van de cliënten . Ook vinden medewerkers het lastig als een bewoner kampt met slikproblemen. Zij willen graag helpen, maar weten vaak niet hoe. Deze vraag komt uit alle vakgebieden; onze logopedisten en zorgmedewerkers maar ook onze koks en gastvrouwen willen graag meer weten over slikproblemen!”

 

Gijs heeft een schat aan ervaring op het gebied van voeding en zorginstellingen. Hij beweegt zich in Regio Den Bosch: Noorderkroon, Nieuwehagen en bij ’t Geerke. Als initiatiefnemer in hart en nieren heeft hij deze workshop bij BrabantZorg binnengebracht. “Care Culinair heeft echt een hands-on mentaliteit! De training past goed bij de praktijk en cliënten reageren ook positief, de wensen van de cliënten zijn leidend om welzijn te creëren. Omdat de feedback vanuit de cursisten positief is, gaan we deze training vaker doen!” licht Gijs toe.

Het belang van een goede maaltijdbeleving

Het belang van een goede ondersteuning bij slikproblemen in zorginstellingen is ondertussen een steeds meer besproken punt op de gedeelde agenda. Gijs legt uit dat maaltijden niet alleen moeten voldoen aan de voedingsbehoeften van cliënten , maar ook een bron van plezier en genot moeten zijn. Hij merkt op dat een positieve maaltijdbeleving bijdraagt aan het welzijn van cliënten , hun eetlust stimuleert en sociale interactie bevordert. Slikproblemen belemmeren een prettige ervaring tijdens eten en drinken. Care Culinair biedt met deze training de oplossing!

 

“Het belangrijkste aspect van mijn vak en voor de cliënten van BrabantZorg is ‘welzijn’. Hier sluit lekker eten en drinken goed op aan. We willen dat cliënten zo lang mogelijk zelfstandig blijven en ook langer van een mentale en fysieke gezondheid genieten. Welzijn neemt af als je niet kan genieten van de maaltijd door slikproblemen. Als je slikproblemen vroegtijdig aanpakt, vergroot je uiteindelijk de levenskwaliteit van de cliënten.

 

Wat ik ermee wil bereiken bij BrabantZorg? Dat cliënten in staat zijn om alle maaltijden te nuttigen. Dat is belangrijk omdat deze maaltijden zijn afgestemd op persoonlijke eet- en drinkbehoeften. Ook wil ik de zorgmedewerkers bewust maken hoe zij cliënten bij de maaltijd kunnen ondersteunen. Na de training weten de cursisten hoe zij de maaltijd moeten bereiden op verschillende IDDSI-niveaus. De feedback van de cursisten bij BrabantZorg is duidelijk; het is een actieve en leerzame workshop waarbij theorie en praktijk elkaar goed aanvullen! Je leert als cursist alles rondom het beheersen van slikproblemen en direct toe te passen op de werkvloer. Dat is zo mooi van deze praktijkworkshop”, legt Gijs uit.

Wat kun je verwachten?

Alle trainingen zijn gebaseerd op het concept Koken is Leuk!©, dat dient als leidraad voor de trainingsprogramma’s van Care Culinair. De trainingen worden als individuele modules gegeven. Er zijn drie verschillende trainingsvormen beschikbaar: groepstraining voor theoretische kennis en inspiratie, coaching on the job en E-learning voor het bijhouden van kennis.

 

Tijdens de praktijkworkshop ‘Dat is even Slikken’ van Care Culinair krijg je met jouw team de kans om hands-on ervaring op te doen en praktische kennis te vergaren. Met deze praktijkworkshop bieden we jou de handvaten zodat jij cliënten met slikproblemen op een juiste manier kan ondersteunen.

Meld je vandaag nog aan!

Om jou als zorgmedewerker voor te bereiden, biedt Care Culinair de verdiepende praktijkworkshop ‘Dat is even Slikken’ aan. In deze praktijkworkshop behandelen we de complicaties van slikproblemen en hoe jij daarmee om kunt gaan. Maar je leert ook hoe je een lekkere en leuke maaltijd maakt en test op verschillende IDDSI-niveaus. Of je nu zorgmedewerker, kok of horecamedewerker bent, de praktijkworkshop ‘Dat is even Slikken’ heeft voor iedereen iets te bieden! Komt deze naam jou bekend voor? Dat klopt! Care Culinair heeft onlangs de website datisevenslikken.nl/ overgenomen. Een website vol lekkere en mooie gerechten, vanuit de IDDSI-systematiek. Neem vooral een kijkje en laat je inspireren!

 

Heb je nog vragen over onze praktijkworkshop ‘Dat is even Slikken’ of wil je meer informatie over onze diensten? Neem gerust contact met ons op via telefoonnummer (073) 303 2743 of stuur een e-mail naar info@careculinair.nl.