Referentie Van Neynsel

Kookmaatjes voor mensen met dementie

 

 

 

 

Bij Van Neynsel De Grevelingen in ’s-Hertogenbosch is in februari gestart met het project Kookmaatjes. Op de woningen waar ouderen met dementie wonen zijn trainingen gegeven over de visie op gezond koken, voedselveiligheid en koken voor een groep van 10 personen. Aan de trainingen deden de kookmaatjes mee – medewerkers die koken in de woning – en andere medewerkers die koken leuk vinden. Op de woningen bereiden we de maaltijden elke dag zelf, al dan niet met hulp van de bewoners. Dit gezamenlijk koken draagt bij aan het welbevinden van onze bewoners, omdat ze net als vroeger zelf eten bereiden, de geuren ervaren, en elke dag bovendien een verse maaltijd eten. Welbevinden staat bij Van Neynsel hoog in het vaandel, getuige ook de zogenoemde Expeditie van Zorg naar Welbevinden die we organisatie-breed zijn ingezet.

Het project voeren we uit in samenwerking met Care Culinair als het gaat over het samenstellen en koken van een gezonde verse maaltijd, en Attend uitzendbureau Hospitality at Work. Tijdens de trainingen zijn ook kookboeken verstrekt door Care Culinair, die periodiek aangepast worden op de wensen van bewoners. Care Culinair komt bovendien nog eens per maand coachen op de werkplek om de kookmaatjes en het team nog verder te ondersteunen.

De kookmaatjes en teams van de woningen zijn zeer enthousiast. Kookmaatjes zijn echt onderdeel van het zorgteam, om een goede invulling te kunnen geven aan de maaltijdbeleving – een belangrijk onderdeel van de dag voor bewoners.

Angelien van der Heijden-Bruijsters
Wijkmanager Van Neynsel De Grevelingen