Project

Zorgcentrum Sint Franciscus

Er zijn verschillende doelen gesteld. Allereerst cliënten en gasten van het restaurant centraler stellen. We willen medewerkers die zich dienstbaar opstellen.

Doel: centraler stellen, uitdragen en behouden.

Er zijn verschillende doelen gesteld. Allereerst cliënten en gasten van het restaurant centraler stellen. We willen medewerkers die zich dienstbaar opstellen. Ook willen we restaurant ‘De Vertoeverij’, cultuurdrager van Sint Franciscus, als lokale zorgaanbieder. We willen lekker en gezond eten en drinken inzetten als belangrijk middel om die cultuur – gebaseerd op Brabantse gemoedelijkheid – uit te dragen. En tot slot willen we onze eigen keuken behouden.

Proces: plan van aanpak en eenvoudige aanpassingen

Allereerst is onderzoek gedaan om de huidige voedingsprocessen in de keuken, het restaurant en op de afdelingen in kaart te brengen en te beoordelen. En om de eisen en wensen van de verschillende stakeholders, van cliënten en familie tot en met de verschillende medewerkers te inventariseren. Op basis van deze informatie is samen met Sint Franciscus een gewenste situatie gedefinieerd. Er zijn doelen gesteld en er is een plan van aanpak opgesteld. Dit is aan de cliënten en medewerkers tijdens een bijeenkomst in het restaurant gepresenteerd. Zo was iedereen op de hoogte en kon een beter draagvlak gecreëerd worden. Care Culinair heeft een team samengesteld – een meewerkende interim facilitair manager dicht op de keuken, ondersteund door een projectleider – die in de praktijk direct en compact de benodigde veranderingen heeft ingezet. De keuken is met wat eenvoudige aanpassingen ontkoppeld gaan werken.

Resultaat: verbeterde kwaliteit

De maaltijdkwaliteit voor alle omstandigheden – restaurant, afdelingen en thuismaaltijden – is sterk verbeterd naar het gewenste niveau. Inclusief een verbeterde menucyclus met voldoende variëteit. De rust in het keukenteam is weergekeerd en de cliënten merken meer aandacht voor de presentatie op het bord en de ambiance in het restaurant.