Project

Vilente

Zorginstelling Vilente heeft een nieuwe werkwijze geïntroduceerd voor de bereiding van maaltijden binnen kleinschalig wonen.

Doel: medewerkers meenemen in het belang en plezier van koken

Zorginstelling Vilente heeft een nieuwe werkwijze geïntroduceerd voor de bereiding van maaltijden binnen kleinschalig wonen. Aan Care Culinair is gevraagd om, in samenwerking met Syndle, kooktrainingen te ontwikkelen voor niveau-3 zorgmedewerkers. Het doel is om de medewerkers van Vilente mee te nemen in het belang en plezier van koken. Zodat ze het bereiden van eten en drinken niet alleen zien als een van de belangrijkste aspecten van zorg, maar ook als een activiteit waar voldoening uit gehaald kan worden.

Proces: praktische en activerende aanpak

De training is gezamenlijk ontwikkeld door Syndle en Care Culinair. Care Culinair neemt het uitvoerende deel voor haar rekening en Syndle de gedragscomponent. De trainingen zijn onderdeel van de implementatie van het zelf koken op de groep. Gekozen is voor een praktische en activerende aanpak met coaching ‘on the job’. Er nemen 250 tot 400 zorgmedewerkers deel. De totale training en coaching liep gedurende 6 maanden. Kenmerken: koken voor grote groepen, kennis van diëtetiek, warenkennis, samenstellen van een gezonde en evenwichtige menucyclus, koken volgens receptuur en voedselveiligheid. Met coaching on the job kun je enthousiasmeren en direct op de situatie inspelen zodat wat geleerd wordt ook daadwerkelijk blijft hangen.

Resultaat: enthousiasme en gepaste aandacht

De trainingen zijn inmiddels afgerond. Alle medewerkers werken volgens dezelfde methodiek, hebben de juiste kennis om voor groepen te koken en om met enthousiasme en gepaste aandacht voor de cliënten iedere dag weer een lekkere en gezonde maaltijd op tafel te zetten.