Project

Ouderenzorg Anneborch

Het doel is het ontwikkelen, formuleren en implementeren van de visie op eten en drinken optimaliseren uitvoering van het voedingsconcept optimaliseren en het keukenteam reorganiseren.

Doel: optimaliseren en reorganiseren

Het doel is het ontwikkelen, formuleren en implementeren van de visie op eten en drinken optimaliseren uitvoering van het voedingsconcept optimaliseren en het keukenteam reorganiseren. Daarnaast werd er om ondersteuning gevraagd bij het definiëren van een passende visie op verschillende punten. Onder andere: eten en drinken, cultuur van de organisatie, trainen van de medewerkers. Allemaal vanuit een geïntegreerd werkend team in keuken, restaurant en op de afdelingen.

Proces: de basis op orde en onderzoek doen

In het keukenteam zijn eerst de primaire processen op orde gebracht. Denk aan: recepturen, de werkorganisatie en kook- en regenereertechnieken. De organisatie en samenhang van het team is op orde gebracht en het werkplan is hersteld. Vervolgens is gewerkt aan het verbeteren van de presentatie op het bord, de connectie met het restaurant en de medewerkers in de bediening.

Inmiddels is bestuurder/ directeur Janneke Pander uitgebreid geïnterviewd. Via deskresearch is vastgesteld welke stappen er al gezet zijn. Er is gekeken hoe stakeholders hier in staan en welke ideeën er over de gewenste situatie bestaan. Op basis daarvan is een eerste schets gemaakt van de visie. Dit is door middel van open interviews besproken met de cliëntenraad en verschillende medewerkers. Daaruit volgde een visiedocument, deze is getoetst en geaccordeerd in de organisatie.

Resultaat: comfortabel én lekker

Het keukenteam draait nu veel comfortabeler. Dit is te merken aan de resultaten op het bord, zowel in het restaurant als op de afdelingen en in de kwaliteit van de thuismaaltijden. De amuses die gebruikt worden om cliënten te verleiden in het restaurant te komen eten, zijn mooi én lekker. ‘Lekker is de trekker’, is dan ook het motto dat nu met verve wordt ingevuld.
Het resultaat is een breed gedragen en praktische visie op eten en drinken. Deze is herkenbaar voor alle medewerkers, geeft het denken en doen richting en stelt duidelijke doelen voor een toekomstgericht beleid. De sociale functie van eten drinken speelt hierin een prominente rol. Uitgangspunt daarbij is dat, naarmate je tijdens je levensreis steeds meer beperkingen hebt, je vaak de neiging hebt om – meestal ongewild – meer in een isolement te raken. Eten en drinken in een gezellige omgeving is als geen ander aspect in staat om dit te verbeteren. Annenborch wil haar cliënten verleiden om iedere dag weer in de fijne ambiance van ons restaurant van een heerlijke maaltijd te komen genieten. Hierbij wordt natuurlijk rekening met de mogelijkheden en beperkingen van iedere bewoner en passen de faciliteiten, ambiance en ondersteuning daarop aan.

Door de inbedding van eten en drinken in het dagelijks werk, zowel bij de zorgteams als het team eten en drinken, wordt de samenwerking binnen en tussen deze teams ondersteund. De rol van Annenborch als actieve, sociale en lokale cultuurdrager is hierin belangrijk. Het visiedocument dient daarmee ook als leidraad voor de andere speerpunten van Annenborch.