Project

Lunetzorg

Het doel is om de voedingsprocessen binnen zowel de ondersteunende diensten (horeca) als de zorg (wijk- en eetpunten, woongroepen) te verbeteren en eenduidiger te maken.

Doel: verbeteren en eenduidiger maken

Het doel is om de voedingsprocessen binnen zowel de ondersteunende diensten (horeca) als de zorg (wijk- en eetpunten, woongroepen) te verbeteren en eenduidiger te maken. Hierbij is rekening gehouden met de grote diversiteit aan cliënten en situaties waarin dit plaatsvindt. Een van de belangrijkste onderdelen daarbij is het realiseren van cliëntbegeleiding en cliëntinclusie. Zodanig, dat ook arbeidsparticipatie zoveel mogelijk gestimuleerd en ondersteund kan worden. Daarnaast wordt eten en drinken gebruikt – als zichtbare best practice – om de samenwerking tussen Zorg en Ondersteunende Diensten verder te verbeteren.

Proces: onderzoek en een implementatieplan

Tijdens een korte tussenfase heeft het horeca-team van Lunet zelf getracht het project op te pakken. Inmiddels volgt dit project de 5 fasen van Care Culinair. Met een uitgebreid onderzoek is de complexe huidige situatie op het gebied van eten en drinken in kaart gebracht. Hierna zijn de bevindingen, conclusies en aanbevelingen gepresenteerd. Nu de zorg haar commitment heeft uitgesproken gaat Lunet met ondersteuning van Care Culinair eerst werken aan een passende visie. Daarna aan de volgende fasen: definiëren van voedingsconcepten aangepast aan de diversiteit van cliënten en situaties en een implementatieplan met training en coaching. De voorziene Culinair Coaches, die vanuit de horeca de zorgmedewerkers gaan ondersteunen op het gebied van eten en drinken, ontvangen een passende training. Op dit moment wordt de horeca op scherp gezet zodat de volgende fase vanuit een goed fundament kan worden gestart.

Resultaat: samenwerking tussen Zorg en Ondersteunende Diensten.

Na de onderzoeks- en verkenningsfase is een plan met doelstellingen gepresenteerd. Kern is dat, in het belang van cliënten, tussen de zorgteams en de ondersteunende diensten nauwer samengewerkt wordt. Eten en drinken is uitstekend geschikt om te tonen hoe die samenwerking vorm kan krijgen, omdat dit aspect herkenbaar, dagelijks en relatief laagdrempelig is. Het belang voor cliënten ligt zowel op het gebied van betere voeding als op het gebied van cliëntinclusie en begeleiding bij leertrajecten naar arbeidsparticipatie. Zowel zorg als ondersteunende diensten hebben hierop hun commitment uitgesproken. Wat horeca betreft, is een projectmanager van Care Culinair begonnen om hier in rap tempo orde op zaken te stellen. Een sterk horeca-team, aangevuld met aan te stellen Culinair Coaches, biedt een goede basis om de leertrajecten voor cliënten op het gebied van horecawerkzaamheden in te richten en te begeleiden. Ook biedt het een goede basis om zorgmedewerkers die het eten en drinken voor hun cliënten verzorgen te ondersteunen.