Project
Het doel is het meten van de voedselverspilling in het huidige voedingsconcept. Deze meting dient als 0-meting. Zo kan de voedselverspilling gebruikt worden als kpi, om de verbeteringen met het te implementeren nieuwe voedingsconcept te kunnen monitoren. En natuurlijk om de genomen acties om voedselverspilling terug te kunnen dringen, te beoordelen.
Eerst is met deskresearch en met behulp van een interim keukenmedewerker het huidige proces in kaart gebracht. Daarna is met het team van het Flevoziekenhuis vastgesteld op welke punten van het proces gemeten moet worden. Care Culinair voert de eerste meting. Ook instrueren zij daarbij de medewerkers van het ziekenhuis om stelselmatig de metingen op dezelfde wijze uit te voeren.
Het Flevoziekenhuis ging uit van een niet onderbouwde voedselverspilling van rond de 10%. De 0-meting toonde aan dat dit 34% is. Uitgaande van een onvermijdbare 10% voedselverspilling, betekent dit een vermijdbare verspilling van € 100.000 op jaarbasis. Ook belangrijk is dat die 34% een indicatie is dat processen en uitvoering daarvan sterk verbeterd kunnen worden.