Project

De Wever – Locatie Boshuis

Ontwikkelen van zorgprofessionals op gebied van eten en drinken en er zo voor zorgen dat cliënten beter eten en het personeelsverloop vermindert.

Het succesrecept

Alle zorgmedewerkers op de afdeling hebben de training ‘Koken is Leuk’ gevolgd, een mix van e-learnings en interactieve sessies. In kleine groepjes van drie leerden ze niet alleen de kneepjes van het vak, maar wisselden ze ook ideeën en ervaringen uit met elkaar. Om die training nog effectiever te maken, vulden we het aan met coaching on the job. We gingen na hoe de geleerde vaardigheden in de praktijk werden toegepast. We gaven persoonlijke feedback, suggesties en tips om de kookkunsten te verbeteren. We hebben ook twee horecamedewerkers opgeleid tot culinair coach. Zij hebben dezelfde training gevolgd en weten wat speelt op de afdeling. We brachten hen het culinair coachen bij: hoe kunnen zij collega’s coachen en ondersteunen bij het voedingsproces? De culinair coaches leren hun kennis over te dragen, samen te werken met andere disciplines en zo de kwaliteit van eten en drinken te verbeteren. Dat doen we om te borgen dat het traject goed blijft lopen – ook als het project vanuit Care Culinair is afgerond.
‘Het verschil is duidelijk te zien in de manier waarop onze zorgmedewerkers met de voedingsproducten omgaan. Ze zijn zorgvuldiger, creatiever en enthousiaster. Dat zie je ook terug in wat er op tafel komt. En dat merken de cliënten ook – ze eten meer en beter.’
Jan van den Hurk
Manager dienstverlening

Wat waren de ingrediënten voor succes?

Langer de tijd nemen en rekening houden met roosters en werkdruk


Enthousiasme vanuit de opdrachtgever


Betrokkenheid van de afdeling en culinair coaches


Training ‘Koken is Leuk’ in combinatie met opleiding ‘Culinair Coaching’


Coaching, borging en nazorg