Hoe zorg je ervoor dat jongeren gevarieerd, gezond en waar mogelijk zelfstandig leren koken? Dat is de uitdaging waarmee Peter Broekhof, projectleider van Care Culinair, voor Levvel aan de slag ging. Wij spraken met Peter over zijn rol als projectleider van het Voedingsproject bij Levvel, zijn passie voor voeding en zijn visie op de toekomst.
Het effect van eten en drinken op het fysiek en psychisch welzijn van jongeren
Een van de bijzonderheden van dit project is dat Peter te maken heeft met een heel andere doelgroep dan bij de zorginstellingen voor ouderen, zoals in het voortgaande project waar Peter bij betrokken was. Het Noord-Hollandse Levvel speelt in de ‘Champions League’ van de specialistische jeugdhulp, met complexe en diverse problematiek bij jongeren, waaronder eetstoornissen.
Het project draait dan ook om het creëren van de omstandigheden, zodat deze jongeren geholpen kunnen worden om gezonde eetgewoonten te ontwikkelen en deze zelfstandig te kunnen volhouden. Dit speelt een belangrijke rol bij hun opvoeding en persoonlijke ontwikkeling.
‘Ik ben eigenlijk een soort spin in het web als het gaat om eten en drinken bij Levvel’, lacht Peter. ‘Levvel is ontstaan uit de fusie van drie organisaties voor specialistische jeugdhulp, met verschillende processen en werkwijzen. Mijn rol is om alles te stroomlijnen en te zorgen dat het Levvel-eigen wordt.’
Drie onderdelen van het Voedingsproject
Levvel wil eten & drinken hoger op de agenda zetten, omdat dit van positieve invloed is op de jongeren. Om dat te kunnen doen zijn binnen het Voedingsproject 3 verschillende deelopdrachten geformuleerd;
- Implementeren van een nieuwe foodservice leverancier
- Renoveren en vervangen van de keukens in de klinieken en daggroepen
- Ontwikkelen, implementeren en borgen van het voedingsbeleid van Levvel
De implementatie van de nieuwe foodservice leverancier is nu grotendeels afgerond. ‘Iedereen is geïnformeerd over de leverancier en alle aandachtsfunctionarissen eten & drinken hebben besteltrainingen van de foodservice leverancier gevolgd. Hiervoor organiseerde ik samen met de leverancier een bijeenkomst om de medewerkers te ondersteunen bij het bestellen en inrichten van de digitale omgeving. Na de implementatie hebben we geïnventariseerd hoe het verliep en welke zaken goed gingen en waar optimalisatie behaald kon worden. De optimalisatiepunten koppelde ik weer terug naar de leverancier, die de zaken meteen oppakte, waardoor nu een goede dienstverlening geleverd wordt.
Daarnaast zochten we naar een oplossing om de producten te laten afleveren zonder de klinieken te storen. Hiervoor wordt in de hallen van de klinieken een “ontvangstgoederen meubel” geplaatst met een afgesloten ruimte en koeling, zodat de leverancier de producten op een veilige en hygiënische wijze kan afleveren, zonder het proces in de klinieken en daggroepen te verstoren.’
Projectleider samenwerking met vertrouwen en resultaat
Peter heeft regelmatig contact met de facilitair manager, Hoofd inkoop en teamleiders van Levvel. ‘Eens per veertien dagen koppel ik het plan van aanpak terug om te laten zien waar we staan, welke dingen we hebben ontwikkeld, wat er inmiddels is afgerond, wat er bij is gekomen en wat nog open staat. Zo blijf ik betrokken bij de organisatie. De teamleiders kennen mij inmiddels persoonlijk, ze bellen mij als ik kan helpen. Het voelt gewoon alsof je medewerker bent. Ik heb nog net de Levvel pet niet op.’
Zelfstandig koken in moderne keukens
Peter coördineert het ontwerp en inrichting van de nieuwe keukens van de klinieken en daggroepen van Levvel. Hij werkt in opdracht van de facilitair manager, en stuurt de planning en het bouwteam aan in het langdurige traject. ‘We zijn begonnen met het laaghangend fruit: de vernieuwing van de klinische keukens op afdelingen aan de Meibergdreef en de Rijksstraatweg. Daarna pakken we de daggroepen stapsgewijs aan.
In de klinieken komen uitgebreide keukens met combi-stoomoven voor de 24/7 klinieken, waar jongeren dag in, dag uit verblijven en eten. De daggroepen waar jongeren overdag therapiesessies en activiteiten bijwonen krijgen een minder uitgebreide keuken, maar wel de mogelijkheid om lunchgerechten, zoals een omeletje of een verse pizza klaar te maken. ‘We willen jongeren inspireren om zelf te koken met verse en gezonde producten en ze laten ontdekken dat eten en drinken meer is dan een noodzaak. Het kan ook leuk en gezellig zijn. Als ‘buitenstaander’ zomaar in gesprek gaan met de jongeren gaat niet. Wel is het interessant om te zien wat het effect is van het samen koken en de ambiance rondom het eten op het welzijn van de jongeren. Geuren, kleuren en smaken zijn verleidelijk.’
Peters inzet heeft al vruchten afgeworpen. Elke nieuwe keuken krijgt een opstartfase van minimaal drie dagen door een Culinair Coach van Care Culinair. Deze coach geeft praktische tips over het gebruik van de apparatuur, het voedingsbeleid en de nieuwe Hygiënecode voor zorginstellingen, woonvormen en Defensie. Culinair Coach Wouter heeft de pilot van de eerste keuken begeleid en dat pakte goed uit, daar waren ze heel tevreden over.’ De sociotherapeuten, gastheren en -dames geven deze kennis weer door aan de jongeren, zodat ze zelfstandig leren koken en betrokken blijven bij het bereiden van hun maaltijden. Dit past in het leerproces en op hun ontwikkeling in de maatschappij.
Van planning tot plafond
‘Het is een hele klus om de planning rond te krijgen, er zijn veel partijen bij de vernieuwing van de keukens betrokken en we moeten rekening houden met de jongeren die verblijven in de klinieken. Immers moet hun traject ongestoord kunnen doorlopen. Tijdens de verbouwing gaan de jongeren binnen de klinieken overdag tijdelijk naar een daggroep. We zorgen ervoor dat de vernieuwde keukens in de klinieken helemaal toekomstbestendig zijn. Naast het vervangen van de keuken en keukenapparatuur, worden ook de plafonds, vloeren, raambekleding en het meubilair vernieuwd en wordt alles geschilderd.’
De smaak van succes
Peter is trots op de impact die nu al duidelijk merkbaar is. ‘We willen de jongeren stimuleren om gezonde maaltijden te eten en hen bewust maken van het belang van voeding voor hun fysieke en psychische welzijn.’
Levvel blijft in beweging
Er staat nog een hoop in het vooruitzicht naast het afronden van de nieuwe keukens, pilots met gastheren en gastvrouwen en gesprekken met de directie over de aanpak van eten en drinken in de toekomst. Zoals meer geschoolde medewerkers die zich specifiek met eten & drinken bezig houden. De jongeren zien hopelijk in dat er ook genoeg gezonde opties zijn en er meer is dan een vette hap!’