Koken is leuk!
Voedzame maaltijden serveren èn het welbevinden van bewoners verhogen?

Care Culinair biedt instellingen een oplossing en helpt hen dit te realiseren.
Bron: Financieel Dagblad, op 18 juni.

Lees het artikel

Inleiding

Goed eten en drinken voor de doelgroep behoren tot de belangrijkste aspecten om het gevoel van gastvrijheid te ervaren. Deze maaltijden moeten met zorg zijn bereid en moeten er lekker en smaakvol uitzien. Bovendien is de keuzevrijheid belangrijk en niet te vergeten de wettelijke regelgeving met betrekking tot hygiëne.

Bewoners moet zich thuis voelen, het gevoel krijgen dat zij welkom zijn en dat er goed voor hen gezorgd wordt. Maar ook de medewerker, die voor eten en drinken verantwoordelijk is, moet plezier in het werk hebben en zich gewaardeerd voelen door cliënten, bewoners, gasten en collega's. Vaak wordt onderschat wat er allemaal bij komt kijken, zeker wanneer het een taak is die verricht moet worden naast zorgtaken. Het ontbreekt medewerkers vaak aan tijd en handzame tools om met eenvoudige middelen een smakelijke en voedzame maaltijd te kunnen bereiden.

Met behulp van de module en handboek 'Koken is Leuk!' wordt het mogelijk om optimaal georganiseerd te gaan werken. Met als uiteindelijke doel: een cliënt die geniet van de maaltijd.

Inspiratie workshops 'Koken is Leuk!'

De module 'Koken is Leuk!' bestaat uit 2 workshops en coaching-on-the-job met onderwerpen als;

– De visie voor jouw afdeling
– Menuplan
– Bestellen
– Voedselveiligheid “Als Thuis”
– Culinair Aspect, verantwoord, lekker en simpel

 

 

 

 

Coaching on the job

Uit onderzoek is gebleken dat wanneer je alleen trainingen of workshops verzorgt, ongeveer 15% van de mensen er niets mee doet, 70% probeert hun gedrag te veranderen maar daar niet in slaagt en 15% er in slaagt om hun bedrag blijvend te veranderen. Om het rendement te verhogen dien je de werkprocessen te verbeteren (wat Care Culinair doet in de aanpak), maar daarnaast ook goed aan te sluiten op de praktische leerstijl van de medewerkers en hen te ondersteunen bij het in de praktijk brengen van het geleerde. Daarom verzorgt Care Culinair coaching op de werkplek bij het bereiden van de maaltijden, waarbij wordt ingegaan op de specifieke vragen en problemen van de woongroep. Ook wordt gekeken naar de wijze waarop met de bewoners wordt omgegaan (bejegening) en daar feedback op gegeven. De coaching gebeurt al meewerkend.

Referentie door Angelien van der Heijden-Bruijsters
(Wijkmanager Van Neynsel De Grevelingen)

Bij Van Neynsel De Grevelingen in 's-Hertogenbosch is in februari gestart met het project Kookmaatjes. Op de woningen waar ouderen met dementie wonen zijn trainingen gegeven over de visie op gezond koken, voedselveiligheid en koken voor een groep van 10 personen.
Lees hier verder

 

 


Ontvang gratis informatie over trainingsmodule koken is leuk!

 

Recente projecten

Nieuwsgierig?

Wil je voedselverspilling tegengaan en kosten besparen? Wij laten je graag zien wat we voor je kunnen betekenen en welke resultaten je kunt behalen.

Neem contact op