Eten is altijd een belangrijk onderdeel geweest in het leven van Peter Broekhof. Hij startte ooit als kok in de zorg. Als hoofd keuken heeft hij aan vele collega’s leiding gegeven. Sinds een jaar is hij projectleider bij Care Culinair. Hoe zijn dagen eruit zien en wat hij nou zo leuk vind aan zijn functie? Je leest het hier…
Hoe is jouw carrière bij Care Culinair gestart?
‘1 november vorig jaar ben ik gestart bij Care Culinair als projectleider. Van origine ben ik kok en ben ik altijd bezig geweest met eten en drinken. Na veel ervaring op te hebben gedaan, ben ik gaan werken bij een adviesbureau. Zij gaven ondersteuning op het gebied van vraagstukken en projecten in de zorg, omtrent eten & drinken. In die tijd kwam ik in contact met Marc Duijzer van Care Culinair. Ik wilde meer naar praktijkgericht advies en implementatie van voedingsconcepten op de werkvloer. Marc en ik waren er dan ook snel uit. Voor mij is afwisseling heel belangrijk. Ik vind het leuk om organisaties te helpen en processen te optimaliseren. Het werken voor verschillende projecten bij Care Culinair past dan ook perfect bij mijn persoonlijkheid.’
Wat houdt je functie precies in?
‘Ik ben projectleider en verantwoordelijk voor de start en analyse van projecten. Meedenken met een bedrijf en het ontwikkelen van nieuwe producten hoort bij mijn functie. Zo hebben we bijvoorbeeld nieuwe filmpjes gemaakt voor onze e-learning ‘Koken is Leuk!’.
De klant bepaalt of een training digitaal of live moet plaatsvinden. Persoonlijk vind ik het fijner om een groep live te trainen, maar sinds de uitbraak van het coronavirus kunnen we ook digitaal ondersteuning bieden. De interactie met mensen trekt me het meeste aan en vind ik heel leuk. Sinds mijn zevende jaar ben ik geïnteresseerd in eten en drinken. Dat heb ik van huis uit meegekregen. Bij een training probeer ik in te gaan op de interesses van deelnemers. Dat breid ik uit naar gastvrijheid en omgaan met cliënten in de zorg. We trainen op verschillende niveaus, maar zorgen dat we altijd interactief met mensen aan de slag gaan.’
Dus naast het projectleiderschap, geef je ook trainingen?
‘Mijn functie is eigenlijk heel divers. Ik verricht veel onderzoeken voor Care Culinair. Hier is een bepaalde sensitiviteit voor nodig. Waarom loopt het niet lekker bij een organisatie? Heeft het te maken met financiën, vakkennis, motivatie of spelen er andere issues? In één dag kan ik een proces volledig analyseren. Dat is pittig, maar wel heel leuk om te doen. Hetzelfde geldt voor het geven van trainingen. Hoe reageert een deelnemer? En hoe speel ik in op weerstand zonder dat negativiteit de aandacht krijgt. Daarin zit voor mij een grote uitdaging. Wij hebben in principe een aantal mensen in dienst die de trainingen geven, maar zelf vind ik het ook leuk om te doen. Het doorontwikkelen van de trainingen en overige producten van Care Culinair blijft mooi werk.
Als projectleider analyseer ik bijvoorbeeld een onderzoek wat is verricht voor een organisatie. Het ‘coaching on the job’ traject bereid ik op basis van de analyse voor. Dit neem ik hierna met Wouter Cevat door, de culinair coach en trainer van Care Culinair. Hij implementeert het vervolgens in de organisatie. Maar, en zo is Care Culinair ook, als er te weinig mensen aanwezig zijn om op die dag de training te geven, geef ik de training. Daarnaast ben ik verantwoordelijk voor de planning en maak ik afspraken met de directie. Samen met Marc ben ik ook verantwoordelijk voor de sales. Elke dag brengt dus weer nieuwe frisse uitdagingen met zich mee.’
Wat vind je het leukste aan je functie?
‘Ik vind het heel leuk dat ik mag meedenken over nieuwe producten en het hele salesgebeuren binnen Care Culinair. Daar krijg ik écht de ruimte voor van onze directie. We luisteren naar elkaar en zorgen dat we scherp blijven. Uiteindelijk willen we allemaal hetzelfde en blijven we altijd positief. Het eindresultaat is dat we een optimalisatieslag willen bereiken voor de cliënten van onze opdrachtgevers. We zitten dicht op de praktijk en ontwikkelen een product waar cliënten in de zorg profijt van hebben. In de zorg werk je met passie en niet omdat je het moet doen!
Veel adviesbureaus geven op managementniveau aan wat er dient te veranderen. Daarin merk ik het verschil met Care Culinair. Wij kunnen adviseren en implementeren. Onze praktijkcoaches staan klaar om de inhoudelijke veranderingen en kennis in de praktijk toe te passen. Alles wat ik in mijn loopbaan heb meegemaakt en gezien kan ik in de praktijk inzetten. Hierdoor kunnen we écht verbinding maken met verschillende mensen in zorgorganisaties.’
Welk bijzonder project is je het meeste bijgebleven?
‘Dit is het project geweest wat ik samen met Ruud Verkaaik heb mogen oppakken. Het betrof een grootschalig project met 136 woongroepen voor mensen met een verstandelijke beperking. Er was behoefte aan een optimalisatie met betrekking tot het eten en drinken van die woongroepen. Ruim een half jaar ben ik daar aanwezig geweest. Eerst heb ik een analyse gemaakt op een woonzorglocatie. Hoe kunnen we ze helpen met koken? Hoe kunnen ze het beste begeleid worden? En op welke manier dient de professionele begeleiding te koken? Ik startte met een 0-meting. Daarna hebben Ruud en ik een aantal culinair coaches aangetrokken en zeven best cases opgezet op de verschillende locaties. Dit alles naar volle tevredenheid van het management van de zorgorganisatie. Uiteindelijk hebben we één van de mooiste complimenten van de voorzitter van de cliëntenraad ontvangen. Ze waren ontzettend blij met de heldere uitleg van het project en het echt ‘begrijpen’ van de cliënten van hun organisatie.’
Wat is je advies aan zorgorganisaties waarvan ouderen of de cliënten hun eten niet meer willen opeten?
‘Start altijd vanuit de “klantbeleving”, de mening en ervaring van cliënten over het belangrijke thema eten & drinken. Dit is altijd leidend in een optimalisatieproces. Zo betrekken wij al in een vroeg stadium de cliëntenraden, maar ook het management en de medewerkers op de werkvloer. Zij dragen immers zorg voor de maaltijden en kunnen het verschil maken. Een belangrijk thema hierbij is sfeer, ambiance en de gastvrije rol van de medewerkers. Daarnaast is kostenbeheersing ook een belangrijk item. Hier kijken wij naar de menuplanning, inkoop, voorraad en voedselverspilling. Het is van belang om duidelijk te krijgen waarom er sprake is van verspilling en hoe wij dit kunnen voorkomen. Hiervoor hebben wij de Wastewijzer© ontwikkeld.’
Wilt u meer weten over onze producten en diensten en hoe wij uw organisatie kunnen ondersteunen op het gebied van eten & drinken?
Dit kan via het contactformulier op onze website of mail naar info@careculinair.nl.