Voedselverspilling is een grote uitdaging in zorginstellingen, met name de langdurige zorg. Voedselverspilling heeft niet alleen financiële, maar ook milieu- en ethische gevolgen. Het verminderen van voedselverspilling is daarom een belangrijk onderdeel van duurzaam werken in de zorg. Care Culinair heeft hiervoor de WasteWijzer© ontwikkeld, een methode om voedselverspilling in de zorgsector te meten en terug te dringen. Op termijn draagt dit bij aan kostenefficiënter en milieuvriendelijker werken. Een win-win situatie! Om de spits(kool) af te bijten zijn hier 9 tips om voedselverspilling te verminderen binnen jouw zorginstelling:
- Stel een voedselverspillingsbeleid op en deel dit met iedereen binnen de instelling.
Baseer dit beleid op doelen zoals: ‘Dit jaar gooien we 20% minder eten weg dan vorig jaar.’ of ‘We willen elke maand minstens 10 kilo minder eten weggooien.’ Zo weet iedereen wat de bedoeling is en waarom het belangrijk is.
- Meet de hoeveelheid voedselverspilling en houd deze bij om inzicht te krijgen in waar de grootste verspilling plaatsvindt.
Meten is weten. Weeg bijvoorbeeld hoeveel eten er overblijft na de lunch. En wat (helaas) niet eens het bord haalt omdat het al bedorven is.
- Achterhaal de oorzaak en neem gerichte en passende maatregelen.
Er kunnen verschillende redenen zijn, zoals: er is te veel besteld, de porties zijn te groot, de cliënten hebben weinig eetlust. Door te weten waar en hoeveel eten er verspilt werd, kun je gerichter actie ondernemen.
- Pas het inkoopbeleid aan, bestel alleen wat echt nodig is.
Houd extra rekening met het aantal cliënten en hun voorkeuren, als daar ruimte voor is. Met de Koken is Leuk! opleiding leren medewerkers om gevarieerde weekmenu’s te maken, zonder overbodige verspilling.
- Serveer kleinere porties en moedig cliënten aan om meer te vragen als ze nog trek hebben.
Je herkent het wel, cliënten eten niet alles op en er blijft veel afgekoeld eten op het bord liggen. Dat is zonde! Met kleinere porties kunnen ze zelf bepalen hoeveel ze willen eten en voorkom je dat er eten wordt weggegooid.
- Geef voorrang aan eten dat snel bederft en zorg dat het niet achterin de koelkast of voorraadkast belandt.
Let vooral goed op met verse groente, fruit, zuivel of vlees. Controleer regelmatig de houdbaarheidsdatum van het eten en gebruik het op tijd. Ruik en proef eerst voordat het in de prullenbak eindigt.
- Wees creatief met het serveren van restjes. Gun ze een tweede leven door ze te verwerken in soepen, sauzen of als ingrediënt voor een ander gerecht.
Als er toch nog wat eten overblijft na een maaltijd, gooi het dan niet meteen weg. Maak croutons van oud brood voor in de soep die morgen op het menu staat. Overgebleven vlees smaakt nog prima in een stoofpotje of pastasaus. Probeer het groen van een wortel eens in een salade, of pureer de stronk van een broccoli mee in de soep.
- Betrek de medewerkers en cliënten bij het verminderen van voedselverspilling
Het is belangrijk dat iedereen zich bewust is van het probleem en weet wat hij of zij kan doen om het op te lossen. Deel bijvoorbeeld (deze) tips via posters, flyers, nieuwsbrieven of als infographic op sociale media. Volg ons hiervoor alvast op LinkedIn! Communiceer ook regelmatig over de resultaten door te laten zien hoeveel eten of geld bespaard is.
- Last but not least: zorg voor adequate opleiding en training voor medewerkers en borg deze kennis en kunde.
Goede kennis van het voedingsproces is essentieel om het verspillen van voedsel te voorkomen. Wat houdt dat in? Een passend menu dat past bij de smaak van jouw cliënten, goed bestellen en efficiënt voorraad houden. Door de juiste hoeveelheden te bereiden en een mooi opgemaakt bord neerzetten in een fijne ambiance stimuleert goed eten. Al deze aspecten dragen bij aan aanmerkelijk minder verspilling en beter eten. Het borgen hiervan zorgt ervoor dit ook zo blijft.
De impact van voedselverspilling in de zorg
Het exacte aantal kilo’s voedselverspilling in zorginstellingen per jaar is niet bekend, maar uit verschillende onderzoeken blijkt dat het om enorme hoeveelheden gaat. Recente onderzoeken schatten dat de jaarlijkse verspilling van zorginstelling alleen al op de warme maaltijd tussen de 30% tot wel 50% is. Bij ziekenhuizen ligt dit nog boven dit gemiddelde. Dit heeft niet alleen financiële gevolgen, maar ook een grote impact op het milieu en de duurzaamheid van onze voedselketen.
Praktijkondersteuning
Gelukkig zijn er oplossingen, zoals de WasteWijzer© tool van Care Culinair. Om een representatief beeld te krijgen van de verspilling op de afdeling, zijn bepaalde meetgegevens nodig. Gemiddelde metingen zijn vaak al voldoende om een inzicht te krijgen, met minimale verstoring van het werkproces. Het traject van Care Culinair sluit aan op de Europese Green Deal. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden van de WasteWijzer© voor jouw organisatie? Neem vrijblijvend contact met ons op voor een persoonlijke kennismaking.